Zimbabwe

Onze meeste projecten hebben we in Zimbabwe. De bevolking van Zimbabwe  is er slecht aan toe. 80 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens, de kwaliteit van dienstverlening in onderwijs en gezondheidszorg is sterk verminderd en de werkloosheid is hoger dan 90%. Verder zijn politieke strijd en censuur op de vrijheid van meningsuiting dagelijks te merken. In het hele land leidt de armoede tot voedseltekort.

In ons beleidsplan hebben we beschreven dat we steeds meer alleen kleinschalige projecten willen ondersteunen die gericht zijn op het zelf generen van fondsen en eigen inkomen.  

We hebben Zimbabwe ingedeeld in drie regio’s :

 

====================================== 

Waterput Chinhoyi

In Chinhoyi komt bijna nooit meer water meer uit de kraan. Bij de kerk van ds. Kingstar Chipata is ook een pre-school – vergelijkbaar met onze onder- en middenbouw van de basisschool. De kinderen die daar naar toe komen moeten een jerrycan met water meenemen. De dichtstbijzijnde waterpomp is 2 kilometer verder bij een katholieke kerk. Daar staan vaak lange rijen te wachten en dan moeten ze weer terug met soms 10 of 15 liter water in een grote ton (soms gedragen op hun hoofd!)
We zijn een actie gestart om een waterput op het terrein van de kerk te realiseren waar de hele omgeving gebruik van kan maken. Inmiddels is de watervoorziening voltooid. Een put van 70 meter diep, een elektrische pomp en een voorraadtank op hoogte van 5000 liter! De dankbaarheid is groot en het is een genot om de foto’s te zien van blijde kinderen die op school gewoon fris water kunnen drinken. Er staat constant een rij wachtenden voor de kraan met jerrycans en vaten. de hele omgeving geniet mee van deze voorziening. Blijdschap en dankbaarheid volop. “Thank you so much, you have done a great job here. We thank also God for your kind heartedness.”
Van de Synode van Harare ontvangen we een bedankbrief voor de goede zorgen en inspanningen, van de CCAP Chinhoyi een uitnodiging om de put eind mei officieel te komen openen. Nu was onze grote wens al lang om hen eens te bezoeken, maar dat is door dit project nu in een stroomversnelling gekomen. In mei 2013 zijn Annet Jonker, Wim, Thijs en Koen Holtrust naar Zimbabwe geweest om deze officiële opening te kunnen bijwonen.
Onder het kopje Foto’s krijgt u een indruk van de realisatie van de waterput.
Onder Actueel vindt u een kort reisverslag van deze reis.

Toiletgebouw Bulawayo

Een ander project wat is afgerond is de bouw van een toiletgebouw. Er was slechts 1 toilet voor enkele honderden bezoekers. Dit was uiteraard lastig maar vooral ook erg gevaarlijk voor de gezondheid. Met veel inzet van eigen mensen is er een compleet nieuw toiletgebouw met goed sanitair neergezet.