Geschiedenis
Voor 1989, tijdens het communisme, werden er al reizen georganiseerd naar Hongarije om gereformeerde predikanten en hun gemeenten in hun moeilijke omstandigheden een helpende hand te bieden zowel op geestelijk gebied (d.m.v. bezoeken, gesprekken, brieven, vertalen van boeken in het Hongaars enz.) als op materieel gebied. Vanuit christelijke betrokkenheid werden deze contacten door het Hongarije Comité regelmatig bezocht, al of niet vergezeld van een predikant.
In de loop van de tijd kwam er, vanwege de toegenomen welvaart, meer vraag naar financiële ondersteuning voor projecten die direct of indirect een link hebben met evangelisatieactiviteiten (bijvoorbeeld het uitgeven en verspreiden van prekenbundels, reiskostenvergoeding i.v.m. evangelisatie, het ondersteunen van christelijke scholen of het ondersteunen van projecten die een toegevoegde waarde hebben voor de lokale gemeenschap).
Doelstelling
Vanuit de liefde van God die ons gezamenlijk fundament is, onderhouden wij contacten in Hongarije. Kernwaarden zijn: ontmoeting, gelijkwaardigheid, met en van elkaar leren, ondersteuning.
Contacten
Er zijn drie soorten contacten in Hongarije:
- structurele financiële hulp wordt gegeven aan de ‘Talentschool’ in Göncruszka en aan het verdere gemeente-opbouwwerk van de predikanten Levente en Szusa Sohajda. Zij geven leiding aan een kleine bloeiende kerkgemeenschap die veel betekent voor het kerkelijk en maatschappelijk leven in een 3-tal kleine dorpen (met hoge werkloosheid) in het Noordoosten van Hongarije.
- incidenteel wordt financiële hulp gegeven aan:
– de Reformed Presbyterian Church in Miskolc waarvan ds. Szöke Imre predikant is.
– de Geref. School in Dunavecse o.l.v. directeur Zsombor Sándor en ds. Ablonczy Gábor. - dagbestedingsprojekt: er wordt samengewerkt en ondersteuning gegeven aan een een dagbestedingsprojekt van Stichting ‘Janka-Tanya’ in Tótvázsony voor mensen met een verstandelijke beperking en autisme. Deze stichting is grotendeels afhankelijk is van giften.
Concreet zien we hierbij voor ons de volgende werkpunten:
- Wij willen ondersteuning bieden op het gebied van pastorale, diaconale en maatschappelijke initiatieven die onze contacten ontplooien. Dit doen wij door ontmoeting, bemoediging en inspiratie en waar nodig door materiele en financiële ondersteuning.
- Wanneer zij initiatieven ontplooien om hulp te bieden aan contacten buiten hun landsgrenzen (bijv. Oekraïne of Roemenië), willen we daarin ook behulpzaam zijn.
- Initiatieven op het gebied van uitwisseling tussen Hongaarse en Nederlandse jongeren, willen we ook van harte ondersteunen. Doel van deze uitwisseling is kennis te maken met elkaars cultuur en van elkaar te leren hoe je als christen je plek in de maatschappij in kunt nemen.
Werkgroepleden
Henk Braakman, Herman Dunnink, Tineke van der Linde, Marco Meijer en Anneke Zuidema.